ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΤΣΙΜΙΚΑΔΑΣ

Το Μοναστήρι της Παναγίας Κατσιμικάδας είναι χτισμένο στο όρος Αιγάλεω σε υψόμετρο 450 μέτρων κοντά στο χωριό Μουριατάδα. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Γέννησης της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Σήμερα έχει μόνο ένα ιερομόναχο.

Ο θρύλος για την ονομασία της Παναγίας Κατσιμικάδας λέει ότι κατά το έτος 1000 μία κατσικάδα (θηλυκό κατσίκι) βρήκε την εικόνα της Παναγίας στη θέση που είναι χτισμένη σήμερα η Μονή. Η εικόνα αυτή πάντως σήμερα δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται.

Το πότε χτίστηκε το Μοναστήρι της Παναγίας Κατσιμικάδας δεν είναι γνωστό. Η παράδοση αναφέρει πως καταστράφηκε για πρώτη φορά γύρω στα 1230. Τα πρώτα κείμενα που αναφέρονται στη Μονή ανάγονται στα χρόνια της β’ ενετοκρατίας (17ο αιώνα) και είναι τα αρχεία Γκριμάνι στα οποία αναφέρεται ότι η μονή είχε ηγούμενο και καλόγερους και διέθετε περιουσιακά στοιχεία.

Σημαντικά ιστορικά ευρήματα φυλάσσονται σήμερα στο κειμηλιοφυλάκιο της Μονής που ιδρύθηκε το 1997, μεταξύ των οποίων αργυρά δισκοπότηρα, εκκλησιαστικά βιβλία και μερικές φθαρμένες εικόνες, όλα του 19ου αιώνα.

Στον περίβολο του Μοναστηριού της Παναγίας Κατσιμικάδας δεσπόζει υπεραιωνόβιος πλάτανος από τον οποίο κρέμονται οι καμπάνες, με τη μεγαλύτερη να φέρει πάνω της τη χρονολογία 1880. Στη Μονή υπάρχει και σύγχρονος ξενώνας για τη διαμονή των προσκυνητών.

Η Ι. Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας.

Πηγή : greece.terrabook.com

ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Chat