ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ

Η γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Κρεμαστής στέκεται επιβλητική και εντυπωσιάζει με τον όγκο της, όντας «κρεμασμένη» σε έναν βράχο του νομού Ηλείας, σε υψόμετρο 330 μέτρων.

Πριν από 800 χρόνια κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τα βράδια σε μια τρύπα του βράχου ένα φως. Κρέμασαν με σχοινί κάποιον, ο οποίος βρήκε την εικόνα της Παναγίας αιωρούμενη. Έτσι, με αφορμή την εύρεση της ιερής εικόνας, κτίστηκε το μοναστήρι. Μετά από πολλές καταστροφές η Μονή κατάφερε να συνεχίσει τη λειτουργία της ως σήμερα.

Η Ι. Μονή εορτάζει την 23η Αυγούστου. Χιλιάδες προσκυνητές την παραμονή κατά τον Εσπερινό και κατά την ημέρα της εορτής, συρρέουν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Η Μονή δέχεται χιλιάδες προσκυνητές και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Από τον εξώστη του ναού, ο επισκέπτης-προσκυνητής θα δει όλη την ομορφιά της γης της Ηλείας μέχρι το δάσος της Φολόης και την μεγαλοπρέπεια του Ερυμάνθου.

Η Ι. Μονή παρέχει υπέροχη θέα και απέχει 18 χλμ. από την πόλη του Πύργου. Ο επισκέπτης μπορεί να πάει στο μοναστήρι από το χωριό Λάνθι ή από το Λαμπέτι. Kαι στις δύο περιπτώσεις το τοπίο είναι πανέμορφο.

Η Ι. Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης.

Πηγή : www.monastiria.gr

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ


Chat