ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΑΚΡΥΣΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ

Η Ι.Μ. Μακρυσίου είναι ένα Γυναικείο Συγκρότημα που έχει να επιδείξει μοναχική δράση κατά τα νεότερα χρόνια μας, μιας και είναι δημιούργημα του τέλους, του 19ου αιώνα και, για την ακρίβεια, της χρονιάς του 1883, όπως αναφέρει εντοιχισμένη πλάκα. Θρησκευτικά, υπάγεται στην Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Η Ι.Μ. Παναγίας Μακρυσίου, ένας “ακοίμητος φρουρός προ των πυλών”. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, τραβά το βλέμμα, του κατερχόμενου τις στροφές, ένα τσούρμο από καθωσπρέπει, νεότευκτα κελλιά! Δρασκελώντας το κατώφλι της αυλόπορτας σε υποδέχεται το πεντακάθαρο προαύλιο του Μοναστηριού και οι ελάχιστες σεμνές Μοναχές που είναι ηρωίδες, στην πραγματικότητα, αφού μόνες τους περιποιούνται το δυσανάλογο, για τον αριθμό τους, κτηριακό όγκο και χώρο!

Αριστερά, είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου και παραδίπλα ο Ξενώνας με τα κελιά.  Το Καθολικό δεσπόζει στο κέντρο σε ρυθμό μονόκλιτης Βασιλικής. Εσωτερικά, τόσο οι τοιχογραφίες όσο και οι φορητές εικόνες, αποτελούν ιερά αντικείμενα προσοχής κι έρευνας από τον ευλαβή προσκυνητή· το ίδιο και η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη μνήμη της οποίας, βασικά, εορτάζει η Μονή (15 Αυγούστου). Η θέση του, σου επιτρέπει, να περιφέρεις τη ματιά σου στις κορυφογραμμές του Μαίναλου, του Λύκαιου, του Ταΰγετου…

Η εύκολη προσέγγιση, μόλις 50 μ. από τη δημοσιά Τρίπολης – Μεγαλόπολης, είναι η αιτία, να το επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές όλο τον χρόνο  φθάνοντας, με το αυτοκίνητό τους, στη θύρα του.  Δεν γνωρίζουμε, ποια ήταν η αιτία που οδήγησε τους πρώτους ή τον πρώτο κτήτορα να φτιάξει εδώ το Μοναστήρι… όμως, αν αναλογιστεί κανείς  πως, εκείνα τα χρόνια το σημείο αυτό ήταν δύσβατο κι επομένως δυσκολοπρόσιτο τότε καθόλου απίθανο, να προϋπήρχε Ναΐσκος, επ’ ονόματι της Κοίμησης της Θεοτόκου και, στην πορεία, το ένα κελί να έφερε το άλλο και κατόπιν ολόκληρο το Μοναστήρι! Όπως και να έχει το θέμα, αξίζει μια επίσκεψη και μία προσευχή εμπρός στη Μεγαλόχαρη του Μακρυσίου!

Η Ι. Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Πηγή : astrosparalio.gr

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Chat