ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδουπόλεως. Βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή της Μάκρης και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από αυτήν. Ιδρύθηκε το 1978 από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσ/νίκης κ. Άνθιμο Ρούσσα. Επανδρώθηκε το 1983 και σήμερα αριθμεί πενήντα μοναχές με Καθηγουμένη την Μοναχή Μακρίνα Σιδηρά. Πνευματικός πατήρ της Αδελφότητας διετέλεσε από το 1983 μέχρι την κοίμησή του το 2012, ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Πολύκαρπος Ματζάρογλου. Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει το αρχικό σε σχήμα Π διόρωφο οίκημα κελιών και χώρων υποδοχής γύρω από το Καθολικό της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου” και τη νέα πτέρυγα δηλαδή τράπεζα, κουζίνα, αποθηκευτικοί χώροι, εργαστήρια, βιβλιοθήκη και διάφορα άλλα κελιά. Η Ιερά Μονή είναι περιτειχισμένη και περιβάλλεται από ελαιώνες καλλιεργούμενους από τις Μοναχές. Τέσσερα Παρεκκλήσια (του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Βλασίου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Αγίας Ευφημίας) οριοθετούν την περιοχή της Μονής και δύο – του Αγίου Ανθίμου και του Αγίου Ανδρέα – είναι ενσωματωμένα σ’ αυτήν.

Τα ασκούμενα στην Ιερά Μονή παραδοσιακά διακονήματα είναι η βυζαντινή αγιογραφία,  η ιερορραπτική,  η εκκλησιαστική κεντητική, η κατασκευή μοσχοθυμιάματος,  η κατασκευή μικροαντικειμένων και η κηροπλαστική.

Η Ι. Μονή συνδέεται με Ιερές Μονές ομόδοξων χωρών Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Συρίας, Λιβάνου και φιλοξενεί τις εξ’ αυτών μοναχές προς εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της βυζαντινής μουσικής και των ενεργών διακονημάτων της. Τα πολλά αποθησαυρισμένα άγια Λείψανα Ιεραρχών, Οσίων, Μαρτύρων, αποτελούν μέγιστη ευλογία για τη Μοναστική Αδελφότητα και τους προσκυνητές. Η ετήσια Πανήγυρις τελείται την 23η Αυγούστου, κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τελούνται κατά τη διάρκεια του έτους δύο Σαρανταλείτουργα και αγρυπνίες στις Δεσποτικές, Θεομητορικές και Αγίων εορτές με τη συμμετοχή του ευλαβούς λαού της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: imalexandroupolis.blogspot.com

ΘΡΑΚΗΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ


Chat