ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ

Σ’ έναν πευκόφυτο λοφίσκο, τρία χιλιόμετρα από την κωμόπολη του Χιλιομοδίου Κορινθίας βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης.

Εκτός από τη νέα Μονή, σε απόσταση, μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων ασφαλτοστρωμένου δρόμου από τη νέα Μονή, φτάνει κανείς στην παλαιά Μονή. Εκεί θα θαυμάσει ένα σπουδαιότατο από αρχιτεκτονικής πλευράς ναό – κτίσμα του 13ου αιώνα, καθώς και τα ημιερειπωμένα κελιά της εποχής εκείνης. Η παλαιά Μονή αποτελεί ζώσα μαρτυρία για την προεπαναστατική και επαναστατική της δράση, με αποτέλεσμα να δεχθεί τις βιαιοπραγίες των Οθωμανών και τελικά τη διάλυσή της. Το μοναστήρι αποτέλεσε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού κατά την Επανάσταση του 1821. Για το βυζαντινό αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας ασχολήθηκαν και συνέγραψαν δύο κορυφαίοι ιστορικοί, όπως ο Ακαδημαϊκός Ορλάνδος και ο Τάσος Γριτσόπουλος.

Η ανδρώα αδελφότητα της παλαιάς Μονής, το έτος 1896 μεταφέρθηκε να εγκαταβιώσει στη νέα Μονή, η οποία ήταν μετόχι της παλαιάς, μεταφέροντας και την θαυματουργή Ιερά Εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας της Φανερωμένης, η οποία φανερώθηκε σε βοσκούς σε ένα βράχο, πολλούς αιώνες πριν. Η εικόνα αυτή, που βρίσκεται στο τέμπλο, θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Οι Πατέρες επίσης μετέφεραν το περίτεχνο ξύλινο σκαλιστό τέμπλο, φιλοτεχνημένο όλο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ακόμη, μετέφεραν πλειάδα Ιερών Λειψάνων, μεταξύ των οποίων την Αγία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων.

Η νέα Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου το 1949 μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία. Στη μονή βρίσκεται και το ναϊδριο της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας. Ο μικρός αυτός ναός ανακαινίστηκε τον 16ο αιώνα και αγιογραφήθηκε από τον σπουδαίο αγιογράφο της εποχής εκείνης, Δημήτριο Κακκαβά.

Είναι πανελλαδικά γνωστός ο τριήμερος πανηγυρικός εορτασμός της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, που αρχίζει στις 21 Αυγούστου και τελειώνει το απόγευμα της 23ης Αυγούστου.

Η αρχή γίνεται στο παλαιό μοναστήρι με πολυαρχιερατική Ιερά Παράκληση στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, που στη συνέχεια λιτανεύεται οδοιπορικά μέσα από το πανέμορφο φαράγγι, πεζοπορώντας μία περίπου ώρα από την παλαιά Μονή στη νέα.

Η Ι. Μονή επίσης πανηγυρίζει: του Αγίου Σωφρονίου (11 Μαρτίου), της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της Διακαινησίμου), της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) και του Αγίου Νεκταρίου (9 Νοεμβρίου).

Το μοναστήρι απέχει από την Κόρινθο μισή ώρα και ο επισκέπτης-προσκυνητής ακολουθεί την παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου-Άργους για να φθάσει στο Χιλιομόδι. Η Ι. Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, Σικυώνως, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους.

Πηγή : www.monastiria.gr

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Chat