ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

Στο δήμο Καλλιφωνίου Καρδίτσας, δύο χιλιόμετρα έξω από το ομώνυμο χωριό, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Καλλιφωνίου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην αρχή ήταν παρεκκλήσιο του ενοριακού Ι. Ναού Καλλιφωνίου, αλλά επί Μητροπολίτου Ιεζεκιήλ αναγνωρίσθηκε ως «Ιερά Μονή».

Το Καθολικό, κτίσμα του 18ου αιώνος, είναι Ι. Ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Από την επιγραφή που υπάρχει επάνω από την πλάγια θύρα του, πληροφορούμαστε ότι «(αν) ιστορήθη τε και εκαλλωπίσθη ο Ι. Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου με συνδρομή και έξοδα του επιτρόπου κ. Αναγνώστου επί επισκόπου Λαρίσης κ. Ανανίου διά χειρός Αθανασίου Παγώνη στις 15 Μαίου 1840». Στη θύρα του γυναικωνίτη επάνω σε πλάκα, ο προσκυνητής διαβάζει τη χρονολογία «1834».

Ο Ναός είναι μονόκλιτος, καμαροσκέπαστος, με 8 κίονες, από τους οποίους οι τέσσερις μεσαίοι υποστηρίζουν τον τρούλο. Η τοιχογραφία του Ναού έχει πλήθος παραστάσεων από την Αγία Γραφή, ενώ στη δεξιά πλευρά της μεσαίας θύρας του Ναού, υπάρχει ζωγραφισμένος Σταυρός με τα αρχικά γράμματα ρητών της Αγίας Γραφής, τον οποίο συναντάμε και σε άλλους Ναούς της περιοχής.

Έξω από το Ναό, ο επισκέπτης μπορεί να δεί τον τόπο όπου, κατά την παράδοση, βρέθηκε η περίπυστη θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας και ανέβλυζε το αγίασμα, το οποίο όμως στείρευσε, όταν κατέλαβε τη Μονή ο Τουρκικός στρατός το 1897, διότι Τούρκος αξιωματικός ούρησε προκλητικώς στον άγιο εκείνο τόπο. Η Μονή πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, κατά την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συγκεντρώνοντας πλήθος προσκυνητών.

 

ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Chat