ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΚΑΜΑΡΕΛΑΣ

Το Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο του Παντοκράτορος είναι θεμελιωμένο κοντά στην Κοινότητα των Αγίων Δούλων του Δήμου Εσπερίων, στην βορειοδυτική περιοχή της Κερκύρας. Η ονομασία Καμαρέλα προέρχεται από την ομώνυμη μεγάλη πηγή, που αναβλύζει μέσα στα όρια του Ι. Ησυχαστηρίου και υδροδοτεί όλη την περιοχή.

Πρώτος ασκητής και ιδρυτής του Ι. Ησυχαστηρίου υπήρξε ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος, κατά κόσμον Σταμάτιος Αυλωνίτης, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Περουλάδες και ήταν γόνος ιερατικής οικογενείας. Ζήλῳ θείῳ κινούμενος εγκαταστάθηκε στην περιοχή κάπου μέσα στη δεκαετία 1780-1790. Κατασκεύασε μία λασποκαλύβα για κατοικία και προσευχόταν μέσα στη σχισμή μιας ελιάς, επάνω από τον χείμαρρο. Εκεί ασκήθηκε στη νοερά προσευχή. Σύμφωνα με την παράδοση λειτουργούσε κάθε μεσημέρι και άκουγε τις Αγγελικές Δυνάμεις του Ουρανού. Η αυστηρή άσκηση, η αδιάλειπτη προσευχή, η συνεχής νηστεία τον είχαν καταστήσει δοχείο δεκτικότητας του Παναγίου Πνεύματος και του προορατικού χαρίσματος. Η ελιά, η οποία μέσα στον κορμό της προστάτευε την ασκητική του ζωή, υπάρχει ως σήμερα. Οι μοναχές, κλαδεύοντάς την πρόσφατα, εντόπισαν σχηματισμένο στον κορμό των κλαδιών της τον Τίμιο Σταυρό.

Σήμερα φυλάσσονται στο Ι. Ησυχαστήριο, ως ιερά κειμήλια, ορισμένα ιερατικά του άμφια, το Ευαγγέλιο που χρησιμοποιούσε στην Θ. Λειτουργία, λειτουργικά βιβλία της εποχής του, που φέρουν ιδιόχειρες σημειώσεις του, το θυμιατό του, κ.α.

Το Καθολικό του Ι. Ησυχαστηρίου, αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, εγκαινιάσθηκε περίπου το 1810 από τον Μητροπολίτη Ιερόθεο (Σιγάλα), ο οποίος είχε χειροτονήσει σε Ιερομόναχο τον Σωφρόνιο. Η αγιότητα του βίου του τον κατέστησε ξακουστό σέ όλο το νησί. Έτσι άρχισε να δημιουργείται η γυναικεία αδελφότης. Η πρώτη που εγκαταβίωσε κοντά στον γέροντα Σωφρόνιο ήταν η κατά σάρκα αδελφή του μοναχή Πελαγία, την οποία ακολούθησαν και άλλες ευσεβείς μονάζουσες. Τότε ο π. Σωφρόνιος μετακόμισε από το κελί του ανατολικά του Ι. Ησυχαστηρίου.

Οι πρόχειρες και φτωχές κατασκευές, οι οποίες υπήρχαν από την αρχή της εγκατάστασης του ιδρυτή του Ι. Ησυχαστηρίου, σύντομα άρχισαν να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Το 1890 η αδελφότης, της οποίας ηγουμένη τότε ήταν η μοναχή Θεοδοσία Τριβυζά, οικοδόμησε, με μεγάλους κόπους, μόχθους στερήσεις και εξαντλητική χειρωνακτική εργασία, αρχικά νέο Καθολικό και κατόπιν κελιά σύμφωνα με την κερκυραϊκή αρχιτεκτονική παράδοση.

Από το 1920, που προστέθηκε και ο πρώτος όροφος, σιγά-σιγά και ως τη σύγχρονη εποχή, οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις συμπληρώθηκαν, κατασκευάστηκε στέρνα υδροδότησης, αγοράστηκε ελαιοτριβείο για την εξαγωγή ελαίου, οικοδομήθηκε πέτρινο καμπαναριό με βενετσιάνικες καμπάνες του 1911 και φιάλη αγιασμού. Στο Ι. Ησυχαστήριο υπάρχουν αρκετά κειμήλια πνευματικής αξίας. Μεταξύ αυτών σημειώνουμε την εικόνα της Βασιλίσσης των Αγγέλων, ενώπιον της οποίας προσευχόταν ο γέρων Σωφρόνιος και φέρει και την υπογραφή του.

Έκτος από το παλιό Καθολικό, του οποίου διατηρούνται σε καλή κατάσταση οι τοιχογραφίες και κοντά στο οποίο βρίσκεται ο τάφος του γέροντα, υπάρχουν στο συγκρότημα άλλα δύο παρεκκλήσια. Το ένα, αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα, έχει εντυπωσιακό, περίτεχνα διακοσμημένο καμπαναριό με τρεις καμπάνες. Το άλλο, κοντά στον πυλώνα του συγκροτήματος, είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου (εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου της Πολυσπορίτισσας), και στους Αγίους Ιωάννη τον Πρόδρομο και Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.

Το 2009 δωρίσθηκε στο Ι. Ησυχαστήριο το μοναστηράκι του Αγίου Νικολάου στη θέση Νερούλια Βαλανειού, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του Γεωργίου Αρλιώτη και ήταν χρόνια εγκαταλειμμένο. Οι μοναχές το καθάρισαν, το φρόντισαν και ήδη λειτουργείται από τα τέλη του 2011. Μαζί με τον Άγιο τιμάται σε αυτό και η Αγία Μεγαλομάρτυς Ευφημία. Στην κόχη του Ιερού σώζονται σε καλή κατάσταση βυζαντινότροπες τοιχογραφίες.

Εκτός από τη καθημερινή μοναστική ζωή, η γερόντισσα Πελαγία και οι αδελφές της Μονής ασχολούνται με την συλλογή ελαιόκαρπου και σταφυλιών και την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας βιολογικού λαδιού, σαπουνιού και κρασιού. Το λάδι βραβεύτηκε το 2006 ως το καλύτερο λάδι της Ευρώπης στην έκθεση βιολογικών προϊόντων της Ελβετίας και το εικοστό τρίτο στον κόσμο. Παράλληλα η αδελφότης στέκεται αρωγός και στήριγμα πολλών χριστιανών, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχέρεια.

Το Ι. Ησυχαστήριο πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. Ο δρόμος για τη γυναικεία Μονή είναι καλός, βατός και τα λεωφορεία σταματούν 300 μέτρα πριν τη Μονή.

Πηγή : imcorfu.gr, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

Ἀπολυτίκιον Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος. Ἦχος βαρύς.

Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδυναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.

 

ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Chat