ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΝΑΛΑΣ ΚΥΘΝΟΥ

Η Παναγία η «Κανάλα», που έχει δώσει το όνομα της και στον ομώνυμο παραλιακό οικισμό της Κύθνου, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού (16 χλμ. από τη Χώρα) και είναι από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στις Κυκλάδες.

Ο σημερινός προσκυνηματικός ναός της Παναγίας της Κανάλας χτίστηκε το 1869 στη θέση του αρχικού ναού, που είχε χτιστεί εκεί λόγω της εύρεσης της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, η οποία αναδύθηκε από την θάλασσα στο στενό ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο.

Η ιερή εικόνα της Παναγίας της Κανάλας είναι ένα εξαιρετικό έργο της Κρητικής σχολής και την αγιογράφησε ο ιερέας Εμμανουήλ Σκορδίλης το 1575. Βρίσκεται ενθρονισμένη στο τέμπλο του ναού και είναι η προστάτιδα της Κύθνου.

Κάθε Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά την Κανάλα γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι στην Κύθνο με την συμμετοχή και του πολεμικού ναυτικού, με την περιφορά αλλά και αναπαράσταση της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας.

Ο οικισμός έχει αναπτυχθεί στην πευκόφυτη ακρογιαλιά και διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια. Το ιερό προσκύνημα αναπαύει και γαληνεύει τους επισκέπτες.

Ο δρόμος είναι καλό, βατός. Υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου.

Πηγή : www.monastiria.gr, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΔΑΔΩΝ


Chat