ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΒΑΣΤΑ

Κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης Αρκαδίας βρίσκεται ένα σπουδαίο και γνωστό πανελλαδικά προσκύνημα, ο Ιερός Ναός της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας της εν Βάστα.

Η Αγία Θεοδώρα, η οποία έζησε θεάρεστο μοναχικό βίο σε μοναστήρι τον 10ο αιώνα, συκοφαντήθηκε και βίαια οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Τα τελευταία της λόγια ήταν: «Το σώμα μου να γίνει ναός, τα μαλλιά μου δένδρα και το αίμα μου ποτάμι». Πράγματι, στη στέγη του ναού ανεφύησαν 17 δένδρα, τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα και αποτελούν θαυμαστό και μοναδικό φαινόμενο!

Τα κλαδιά τους ξεφυτρώνουν από τη σκεπή ενώ οι ρίζες τους, που δε φαίνονται, περνούν μέσα από τους τοίχους του για να καταλήξουν στο έδαφος. Το άφθονο νερό που τρέχει στο ποταμάκι κάτω από την εκκλησία ποτίζει τα δέντρα.

Οι επιστήμονες το θεωρούν ως ένα επιστημονικά ανεξήγητο φαινόμενο για το πώς τα πλατάνια βρίσκονται τόσα χρόνια και υπό αυτές τις συνθήκες σε αυτή τη θέση.

Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα.

Το προσκύνημα είναι ανοικτό για το κοινό από το πρωί έως τη δύση του ήλιου και σε αυτό τελούνται παρακλήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Για να φτάσει ο επισκέπτης στην Αγία Θεοδώρα, ξεκινώντας από την Τρίπολη, παίρνει το δρόμο για Καλαμάτα. Εννιά χλμ. μετά τη Μεγαλόπολη ακολουθεί το δρόμο προς Ίσαρι και Βάστα.

Σχετικά με την Οσιοπαρθενομάρτυρα Θεοδώρα (εορτή 11 Σεπτεμβρίου), έχουν ακουστεί πολλές και διάφορες ιστορίες, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο άρχισε να υπηρετεί το μοναχισμό. Οι δύο πιο γνωστές ιστορίες αναφορικά με την Αγία Θεοδώρα έχουν ως εξής: Σύμφωνα με την πρώτη, η Αγία καταγόταν από μία φτωχή οικογένεια και εφόσον ήταν το μεγαλύτερο παιδί της, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας της οικογένειάς της, αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άνδρα και να υπηρετήσει ως μισθοφόρος στρατιώτης. Τότε τον ερωτεύτηκε μία νεαρή κοπέλα (ως Θεόδωρο πλέον) και επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Θεόδωρο, η νεαρή τον κατηγόρησε ότι την είχε αφήσει έγκυο. Έτσι φαίνεται να οδηγήθηκε στο μαρτύριο από την οικογένεια της κοπέλας.  Σύμφωνα με τη δεύτερη και επικρατέστερη εκδοχή, η Αγία καταγόταν από χωριό της Πελοποννήσου, με πιθανότερες τις περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας. Η οικογένειά της ήταν εξαιρετικά θεοσεβούμενη και προφανώς έτσι ήρθε και εκείνη κοντά στο Θεό. Αποκορύφωμα της αφοσίωσής της και της αγάπης της γι’ Αυτόν αποτέλεσε η απόφασή της να συνεχίσει τη ζωή της σε μοναστήρι και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Χριστό. Συνέβη όμως το εξής παράδοξο γεγονός: Η Αγία Θεοδώρα προτίμησε να εγκαταβιώσει σε ανδρική Mονή και όχι σε γυναικεία. Ωστόσο στη Mονή της Παναΐτσας, όπου και έμενε μεταμφιεσμένη σε άνδρα με το όνομα Θεόδωρος, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση χάρη στην υπακοή και την ταπεινοφροσύνη της. Γι’ αυτό και ο Ηγούμενος της είχε αναθέσει εξαιρετικά υπεύθυνες εργασίες στη Μονή. Κατά την περίοδο που έπληττε λιμός την περιοχή ο μοναχός Θεόδωρος επισκεπτόταν τα σπίτια των Χριστιανών αναζητώντας βοήθεια. Μία από τις γυναίκες όμως που επισκέφθηκε τον κατηγόρησε πως την άφησε έγκυο. Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει. Παρόλα αυτά η Αγία Θεοδώρα, αν και υπέμεινε και αρνήθηκε τις κατηγορίες, ακολούθησε τους γονείς της γυναίκας ως το χωριό Βάστα της Αρκαδίας, όπου και εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό. Όταν πλέον οι κατήγοροί της αντίκρισαν το γυμνό σώμα της και κατάλαβαν τι είχε συμβεί ζήτησαν συγχώρεση από το Θεό. Σύμφωνα με την παράδοση μάλιστα, η Αγία Θεοδώρα φαίνεται να παρακάλεσε το Θεό, πριν τον αποκεφαλισμό της, οι τρίχες του κεφαλιού της να γίνουν δέντρα, το αίμα της ποτάμι για να τα ποτίζει και το σώμα της ναός. Η Ιερά Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Πηγή : www.monastiria.gr

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Chat