ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Η Σκήτη Αγίας Τριάδος ή Καυσοκαλύβια βρίσκεται στο νότιο άκρο της χερσονήσου. Το όνομα της σκήτης προέρχεται από τον μοναχό Μάξιμο τον καυσοκαλύβη, ασκητή του 14ου αιώνα. Ο Άγιος Μάξιμος (εκ Μικράς Ασίας)  κατοίκησε στην περιοχή και έφτιαχνε αχυρένια καλύβα όπου μετά από λίγο διάστημα την έκαιγε για να μην αποκτήσει ποτέ περιουσία. Τόση ήταν η ακτημοσύνη του που λέγεται ότι δεν είχε τίποτα δικό του εκτός από τα ρούχα του.

Ιδρυτής της σκήτης είναι ο Άγιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης (1630-1730) ο οποίος καταγόταν από τα Άγραφα. Το βρόχινο νερό με το οποίο καλύπτονταν οι ανάγκες της Σκήτης δεν επαρκούσε λόγο και της αύξησης των μοναχών. Ο Όσιος Ακάκιος με θαύμα έβγαλε το σημερινό αγίασμα με το οποίο η Σκήτη καλύπτει μέχρι σήμερα τις ανάγκες της.

Το Κυριακό χτίστηκε το 1745 και τοιχογραφήθηκε τον 18ο αιώνα. Στη σκήτη φιλοξενήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’ κατά τη διάρκεια της εξορίας του.

Στον οικισμό διασώζεται η καλύβα του Αγίου Ακακίου με προσωπικά του αντικείμενα. Επίσης στην περιοχή έζησαν και αγίασαν ο Όσιος Νήφων τον 14ο αιώνα, ο Όσιος Νείλος ο Μυροβλήτης το 1651 και οι οσιομάρτυρες Ρωμανός (1694), Νικόδημος (1722), Παχώμιος (1730) και Κωνσταντίνος (1819).

Η βιβλιοθήκη περιέχει 23 κώδικες και εκατοντάδες έντυπα, άμφια, εικόνες και λείψανα αγίων.

Στην σκήτη οι μοναχοί ασχολούνται με την αγιογραφία, ξυλογλυπτική, μικρογλυπτική και άλλα εργόχειρα.

Ἀπολυτίκιον Πεντηκοστῆς. Ἦχος πλ. δ΄.

Εὐλογητὸς εἶ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, καὶ δι’ αὐτῶν τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

 

Πηγή: kelliotika.gr

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ


Chat