ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

Σε μια όμορφη τοποθεσία, δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κωμόπολης του Σοχού του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε μια πλαγιά του Βερτίσκου, βρίσκεται το επιβλητικό γυναικείο μοναστήρι «Παναγία η Θεοσκέπαστος», αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού είναι μετόχι (δηλαδή εξαρτάται διοικητικά και πνευματικά) της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Τον Μάιο του 1993 άρχισε η ανοικοδόμηση της Ι. Μονής. Σε διάρκεια ενός έτους ολοκληρώθηκε η μια πτέρυγα της Μονής, η οποία περιλαμβάνει το ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, το συνοδικό ή αρχονταρίκι, τράπεζα, κουζίνα και τα κελιά για τις μοναχές. Κτήτορας και Πνευματικός της Μονής υπήρξε ο μακαριστός και οσιότατος πρώην ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, Αρχιμ. Γρηγόριος. Το εργατικό προσωπικό αποτελούν οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου. Η λειτουργία της Μονής άρχισε τον Ιούλιο του 1994, οπότε εγκαταστάθηκαν μόνιμα οι πρώτες αδελφές. Ηγουμένη είναι η μοναχή Ευσεβία.

Η Ι. Μονή πανηγυρίζει στο Γενέσιο της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο στην πανήγυρη της Μονής τον Σεπτέμβριο έρχεται η ιερά εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Ο Σοχός απέχει περίπου 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή & Φωτγραφίες : www.monastiria.gr

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Chat