ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΛΧΙΔΟΣ (ΕΡΗΜΩΘΕΙΣΑ)

Στην περιοχή του Κιλκίς γνωρίζουμε ότι παλαιότερα υπήρχαν δύο Ι. Μονές. Τη βυζαντινή περίοδο, στο χωριό Γερακαριό λειτουργούσε η Ι.Μ. Παναγίας Κρουσιώτισσας, χτισμένη πάνω στα ερείπια παλιού ναού του Διονύσου. Καταστράφηκε το 1887 από εξαρχικούς και ουνίτες.

Δεύτερη Ι. Μονή, υπήρχε στο χωριό Κολχίδα, στις όχθες του Γαλλικού ποταμού σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πόλη. Εκεί έχουν βρεθεί τα ερείπια ολόκληρου μοναστηριακού συγκροτήματος των παλαιοχριστιανικών χρόνων, τα θεμέλια μικρής τρίκλιτης βασιλικής, βαπτιστήριο, εργαστήρια και άλλα βοηθητικά κτίρια. Εκεί επίσης, υπάρχει σπήλαιο με τοιχογραφίες στους πρόποδες του λόφου της Ζωοδόχου Πηγής. Ήταν ασκητάριο όπως και κάποιες άλλες σπηλιές ποτ βρίσκονται ψηλότερα. Η έλλειψη οχύρωσης έκανε το μοναστήρι ευάλωτο στις επιδρομές και καταστράφηκε κάπου ανάμεσα στον 10ο & 13ο αιώνα. Αναζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια οι μοναχοί καταφεύγουν στο λόφο του Κιλκίς όπου και κτίζουν την Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου, με περιτείχιση αυτή τη φορά. Προφανώς υπήρχε ναός της Παναγίας στην περιοχή και για αυτό άλλαξε η ονομασία της Ι. Μονής.

Δεν έχουμε πληροφορίες για την καταστροφή της νέα Ι. Μονής ως το 1821. Γνωρίζουμε όμως, από γραπτή μαρτυρία του ιστορικού Γεώργιου Σχινά, ότι λειτουργούσε κανονικά ως την καταστροφή της από αντίποινα για την έναρξη της Επανάστασης. Το 1836 δόθηκε άδεια για επανοικοδόμηση αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων οικοδομήθηκε μόνο ο ναός και όχι ολόκληρο το μοναστήρι. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τα ερείπια που ήταν σκορπισμένα στη γύρω περιοχή, μάλιστα κάποια πρέπει να ήταν από τους ειδωλολατρικούς χρόνους.

Ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα, η Ι. Μονή διεκδικούνταν από τους ορθόδοξους πατριαρχικούς, τους ουνίτες και τους Βούλγαρους εξαρχικούς. Τελικά την κατέλαβαν οι ουνίτες που έδιωξαν τους μοναχούς. Το 1913 , η Ι. Μονή παρέμεινε στα χέρια των καθολικών καλογραιών «αδελφών του Ελέους» που δραστηριοποιούνταν έντονα στην περιοχή και διατηρούσαν μάλιστα εκεί και σχολή. Το 1915 θα έρθει οριστικά στα χέρια των ορθοδόξων και θα λειτουργεί ως ναός επειδή τελούσαν μυστήρια ενώ στο καταστατικό της εποχής καταγράφεται ως Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς.

Πηγή : https://www.slideshare.net/makatsaveli/ss-73307491

ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ


Chat