ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΧΡΥΣΙΝΟΥ

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσίνου βρίσκεται στην επαρχία της Καλαμπάκας Τρικάλων, σε ύψος 680 μέτρων. Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι με σπουδαία αρχιτεκτονική, που υπάρχει από τα βυζαντινά χρόνια και συγκεκριμένα, από τον 14ο αιώνα. Ύστερα από μια περίοδο ερήμωσης σχεδόν όλο τον περασμένο αιώνα και ύστερα από τις καταστροφές που υπέστη -κυρίως τα χρόνια του εμφυλίου- τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ξανά ζωή μετά την εγκατάσταση του μοναχού π. Ιωάννη.

Από το παλαιό μοναστήρι σώζονται οι επιβλητικοί εξωτερικοί τοίχοι των κελιών, καθώς και οι στοές στην είσοδο τους στη δυτική πλευρά. Στη νότια πλευρά σώζεται μεγάλο τμήμα, πιθανότατα των βοηθητικών χώρων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί αρκετά νέα κτίρια και πρόσφατα έγινε η τελετή των θυρανοιξίων του νέου παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους, που βρίσκεται στο καινούριο κτιριακό συγκρότημα με τα κελιά και το ηγουμενείο, δίπλα από το Καθολικό της μονής, που τιμάται στην Παναγία.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσίνου βρίσκεται στο χωριό Αμπέλια Κλεινού Καλαμπάκας, ελάχιστα χιλιόμετρα δυτικά των Μετεώρων. Πανηγυρίζει στην Απόδοση της εορτής της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου.

Πηγή: www.monastiria.gr

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Chat