ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΑΓΙΑΔΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

H Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταγιάδων στο νομό Τρικάλων συμπλήρωσε χίλια χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς της στον τόπο (1004-2004), γεγονός που την κατατάσσει στις παλαιότερες Μονές στον ελλαδικό χώρο. Η Μονή βρίσκεται στην ορεινή περιοχή των Χασίων Καλαμπάκας ανατολικά του ομώνυμου χωριού, σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων από αυτό.

Το ιστορικό αυτό μοναστήρι υπάγεται εκκλησιαστικώς στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων. Ιδρύθηκε ως ανδρική μονή και στην ακμή της είχε πολυάριθμη αδελφότητα. Η μετατροπή της σε γυναικεία έγινε το έτος 1968 με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Διονυσίου, μετά την εκδημία του τελευταίου μοναχού και Καθηγουμένου της. Συγκεκριμένα, επτά μοναχές από την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων ήρθαν στο μοναστήρι για να το διατηρήσουν ζωντανό.

Μετά την μετατροπή της Μονής σε γυναικεία, πρώτη Ηγουμένη εξελέγη η γερόντισσα Θεονύμφη Κανταρτζή, η οποία κοιμήθηκε πλήρης ημερών τον Ιούνιο του 2013. Η μακαριστή γερόντισσα στις δεκαετίες που ποίμανε το μοναστήρι, πέτυχε όχι μόνο να το ανασυγκροτήσει εκ βάθρων, αλλά και να το καταστήσει πνευματικό κέντρο με πλούσιο έργο.

Το Καθολικό είναι σταυροειδής τετράστυλος ναός, εμπλουτισμένος με καλής ποιότητας τοιχογραφίες των αρχών του 17ου αι.

Το 2004 εορτάστηκε πανηγυρικά η χιλιετηρίδα της Μονής Σταγιάδων, παρουσία του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο. Απέχει περίπου 30 χλμ. από την Καλαμπάκα και βρίσκεται στα όρια των νομών Τρικάλων και Γρεβενών.

Πηγή: www.monastiria.gr
Φωτογραφίες: infotouristmeteora.gr,www.elepod.gr

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Chat