ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΑΜΑΔΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

Το Μοναστήρι ευρίσκεται 24 χιλιόμετρα δυτικά της Καλαμπάκας και από τον επαρχιακό δρόμο Καλαμπάκας Καστανιάς 2300 μέτρα δεξιά από τον δημόσιο δρόμο. Ο δρόμος που οδηγεί στο Μοναστήρι ευρίσκεται ανάμεσα σε ωραία λιβάδια και ανάμεσα σε βουνά γεμάτα από διάφορα δέντρα. Κατά την παράδοσιν το Μοναστήρι ήταν κτισμένο πιο ψηλά σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρα πλησίον του διαλυμένου χωριού Σιαμάδες. Το πρώτο Μοναστήρι ήταν αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή, το οποίο το κάψανε οι Γερμανοί το 1943. Από το πρώτο μοναστήρι υπάρχουν σοροί από πέτρες και κάποιοι εναπομείναντες τοίχοι και ένα εκκλησάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1957 πάνω στα θεμέλια της παλαιάς εκκλησίας. Το νέο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου χτίστηκε σε υψόμετρο 620 μέτρα πιο χαμηλά από το πρώτο μοναστήρι και σύμφωνα με την εντοιχισμένη πλάκα που υπάρχει στο δυτικό τοίχο, και κτήτωρ ήτο κάποιος ονόματι Γερμανός Ιερομόναχος.

Εσωτερικά ο Ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες που επιγραφή η οποία αναγράφεται πάνω από την δυτική είσοδο του κυρίου ναού αναφέρει τα ονόματα των Αγιογράφων Γεωργίου και Γεωργίου επαρχιοτών του ¨Αγίου Βελλά εκ της χώρας Χιονάδες κατά το έτος 1821.    Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο του 1815 έργο του Μαστρο-Δημήτρη από το Μέτσοβο και υπάρχει και ανάγλυφη επιγραφή.  Πέριξ του ναού υπήρχαν κελλιά τα οποία πυρποληθήκανε από τους Γερμανούς το 1943. Θαυματουργικά σώθηκε μόνο ο ναός απ΄ όλο το κτιριακό συγκρότημα. Κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 από τους Τούρκους το μοναστήρι αριθμούσε 11 μοναχούς. Το 1932 λόγω λειψανδρίας η Ιερά Μονή Σιαμαδων με τα Μετόχια της υπήχθησαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταγιάδων. Τελευταίος Ηγούμενος στο μοναστήρι ήταν ο Ιερομόναχος Καλλίνικος Σακκάς.

Το όνομα Σιαμάδες προέρχεται από τον διαλελυμένο πλέον Οικισμό Σιαμάδων που ευρίσκεται βορειοδυτικά και λίγο πιο πάνω άπό το μοναστήρι. Ο δε οικισμός πήρε το όνομα Σιαμάδες μάλλον από τον πρώτο οικιστή που ονομαζόταν Σιαμάς.

Το μοναστήρι επανδρώθηκε αρχές Μαρτίου του 2008. Ο τότε Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων και νυν Μακαριστός κ.κ. Σεραφείμ ήδη είχε βάλλει το μοναστήρι σ’ ένα πρόγραμμα και για το ναό αλλά και για τα κτίρια, να γίνει μία πτέρυγα σε σχήμα γάμμα ( Γ ) διαστάσεων 60 μέτρα επί 10 μέτρα ( 60Χ10 ). Τα κτίρια γίνανε σχεδόν πάνω στα θεμέλια των παλαιών κτιρίων. Τα χρήματα της επιδοτήσεως ήταν ελάχιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Με την Χάριν του Θεού τις πρεσβείες της Παναγίας μας, του Αγίου Νικολάου, την προσωπικήν υπεράνθρωπη προσπάθεια των μοναχών και την βοήθεια των πιστών οι οικοδομικές εργασίες της Μονής έχουν προχωρήσει σ’ ένα καλό βαθμό, όμως υπολείπονται αρκετές ακόμη.

Πηγή: www.imstagon.gr

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Chat