ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΡΟΥΚΟΥΝΙΩΤΟΥ ΣΥΜΗΣ

Εικάζεται ότι είναι του 15ου αιώνα (1450 περίπου) αλλά ανακαινίστηκε τον 18ο αιώνα. Βρίσκεται στη Σύμη, στην απέναντι πλευρά από τον Πανορμίτη κοντά στο ακρωτήρι Κεφάλα.

Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, μοιάζει με τον ναό του Οσίου Λουκά Λεβαδείας. Έχει καλές τοιχογραφίες και αξιόλογες φορητές εικόνες, όπως η εικόνα της θυσίας του Αβραάμ. Είναι αφιερωμένος στον Αρχάγγελο. Εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. Ήταν σταυροπηγιακό και πατριαρχικό μοναστήρι.

Η Μονή το έτος 2010 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου» με τίτλο «Συντήρηση και Αποκατάσταση Σταυροπηγιακής Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ρουκουνιώτη στην Σύμη» και προϋπολογισμό 850.000 ευρώ.

Οι εργασίες αποκαταστάσεως ξεκίνησαν τον Μάϊο του 2011 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2014, με ευθύνη της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου). Κατά την διάρκειά τους αποκαταστάθηκε το σύνολο του Μοναστηριακού συγκροτήματος, ενισχύθηκαν οι υποδομές του φέροντος οργανισμού και συντηρήθηκαν οι τοιχογραφίες των δύο Καθολικών. Παράλληλα οργανώθηκε μόνιμη έκθεση στους χώρους της παλιάς Τραπέζης (Τραπεζαρίας) και του Ελαιοτριβείου, στο πλαίσιο της οποίας τεκμηριώθηκαν, ψηφιοποιήθηκαν και συντηρήθηκαν αντικείμενα και αρχειακό υλικό.

Η Μονή σήμερα είναι άνευ μοναχών. Διοικείται από επιτροπή. Οι χώροι της Μονής είναι επισκέψιμοι έπειτα από συνεννόηση. Υπάρχει φύλακας. Διαθέτει μικρό ξενώνα.

Ο δρόμος για την Μονή είναι βατός. Η Ιερά Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου.

Πηγή : imsymis.gr , Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Chat