ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΑΜΠΟΥ

Το Ησυχαστήριο Αγίου Αθανασίου Αμπελοκάμπου το οποίο χρονολογείται πριν από την Τουρκοκρατία, βρίσκεται μετά την Γαστούνη, 1 χλμ. από το χωριό προς τον Αμπελόκαμπο. Αρχικά λειτούργησε ως ανδρώο μοναστήρι.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας,  εκεί έκαναν τις συνελεύσεις τους προεστοί και εν συνεχεία μετέβαιναν στα νησιά, ωστόσο κάποια στιγμή ήρθε η προδοσία και στο μοναστήρι έφθασαν οι Τούρκοι και σφάγιασαν τους μοναχούς. Έκτοτε η Μονή ερήμωσε, μέχρι το 1855 περίπου, όταν στην περιοχή έφθασαν καλόγριες και βρήκαν μόνο ερείπια και το ναό καμένο. Τότε ξεκίνησε να δημιουργείται το γυναικείο μοναστήρι, χτίστηκαν τα κελιά και διαμορφώθηκε και ο νέος ναός, στο σημείο που βρισκόταν ο παλιός.

Όλα λειτουργούσαν αρμονικά μέχρι το 1999, οπότε και εκδηλώθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καούν όλα τα κελιά των μοναχών και μαζί τους ανεκτίμητα κειμήλια, εικόνες και βιβλιοθήκες, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα, το 1996 άγνωστοι είχαν κλέψει τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Αθανασίου που είχαν βρει οι μοναχές στα ερείπια το 1855 περίπου.

Από την πυρκαγιά του 1999 ο ναός σώθηκε, όχι όμως και το υπόλοιπο μοναστήρι το οποίο ξαναχτίστηκε χάρη στην αμέριστη βοήθεια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας και ανθρώπων που έκαναν δωρεές, όπως η οικογένεια Αθανασίου Κατσιλήρα από την Αμερική και οι αδελφοί Κοκλώνη.

Το 2007 ο ναός ενισχύθηκε εξωτερικά και ήταν μία κίνηση σωτήρια, καθώς άντεξε το σεισμό του 2008. Η απόφαση να ενισχυθεί και εσωτερικά έφερε και την αποκάλυψη της τοιχογραφίας. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο αποκαλύφθηκε μια τοιχογραφία, εκεί που βρισκόταν το καμπαναριό της παλιάς εκκλησίας και η παράδοση αναφέρει ότι ένας από τους καλόγερους αντιστάθηκε στους Τούρκους και τότε εκείνοι τον κρέμασαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο ναός είναι μικρός, ρυθμού απλής βασιλικής, με παλιές αγιογραφίες. Τιμά τον Άγιο Αθανάσιο και εορτάζει στις 18 Ιανουαρίου. Είναι γυναικείο ησυχαστήριο και ο δρόμος είναι καλός και βατός. Το Ησυχαστήριο υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης.

Πηγή : Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη, www.news.gr

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ


Chat