ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΙΦΝΟΥ

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού, ή του Αψηλού όπως το λένε οι ντόπιοι, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Σίφνου, στον ομώνυμο λόφο του Προφήτη Ηλία.

Σε υψόμετρο περίπου 680 μέτρων, το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Σίφνου.

Είναι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της περιοχής, από την οποία δυστυχώς σώζονται πολύ λίγα ευρήματα.

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού, που βρίσκεται βορειότερα του οικισμού της Καταβατής, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Βέβαια, στον περίβολο του ναού υπάρχουν δυο μαρμάρινα κομμάτια τέμπλου στα οποία είναι χαραγμένη η χρονολογία 1145. Πιθανώς πρόκειται για παλαιότερο ναό που υπήρχε.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού είναι δύσκολη και παίρνει ώρα. Γίνεται μόνο μέσω μονοπατιού που ξεκινά από το χωριό της Καταβατής. Η πανοραμική θέα ολόκληρης της Σίφνου και του γαλάζιου του Αιγαίου Πελάγους που αντικρίζει ο επισκέπτης στην κορυφή, αξίζει την ταλαιπωρία.

Έξω από τα τείχη του μοναστηριού βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου.

Πολλοί ντόπιοι και αρκετοί τουρίστες συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού που πραγματοποιείται την παραμονή της εορτής του Αγίου, στις 19 Ιουλίου.

Ο δρόμος για τη Μονή είναι δύσκολος. Υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου.

Πηγή : greece.terrabook.com, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΔΑΔΩΝ


Chat