ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΤΑΠΟΛΙΑΝΗΣ ΤΗΝΟΥ

Η Παναγία Καταπολιανή, το γυναικείο μοναστήρι που πλέον δεν λειτουργεί, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του νησιού.

Η Παναγία Καταπολιανή είναι χτισμένη σε ορεινό σημείο με μοναδική θέα του πελάγους που βρίσκεται 2 χλμ πάνω από τα Υστέρνια.

Η Μελανθία, ιδρύτρια της Μονής που καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Κρήτης, αποφάσισε να αφήσει τον τόπο της και να μονάσει στις Κυκλάδες.

Γίνεται μοναχή στην Πάρο, στο Μοναστήρι της Εκατονταπυλιανής, και αργότερα αποφασίζει να συνεχίσει τη μοναστική της ζωή στη Μονή Κεχροβουνίου στην Τήνο.

Μέσα της πάντα υπήρχε η θέληση να χτίσει Μονή αφιερωμένη στην Παναγία και έτσι όταν αντικρίζει το ερειπωμένο ξωκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου, κοντά στα Υστέρνια, ξέρει ότι έχει βρει την ιδανική τοποθεσία.

Καταθέτοντας την προσωπική της περιουσία, αλλά και με εράνους που πραγματοποιεί στην Κωνσταντινούπολη, καταφέρνει να χτίσει το μοναστήρι το 1786. Αναγνωρίζεται ως Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό το 1806.

Το όνομα της μονής προέρχεται από την Παναγία την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, όπου η μοναχή Μελανθία ξεκίνησε τη μοναστική της ζωή.

Η Παναγία Καταπολιανή γιορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου.

Αφού περάσετε το χωριό Υστέρνια συνεχίζετε στην περιοχή των μύλων και στρίβετε δεξιά στο δρόμο που οδηγεί στην Ιερά Μονή Καταπολιανής.

Υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου.

Πηγή : tinosecret.gr, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΔΑΔΩΝ


Chat