ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ

Το μοναστήρι βρίσκεται δύο χιλιόμετρα ΝΑ του Μορφοβουνίου (Βουνέσι). Είναι κτίσμα και τούτο των νεότερων χρόνων και καθώς φαίνεται κτίστηκε σε ερείπια παλιότερου μοναστηριού.

Ο ναός (καθολικό) είναι ο μόνος που σώζεται σήμερα από το μοναστηριακό συγκρότημα είναι ανακατασκευασμένος στον αγιορείτικο τύπο, αλλά με ένα πλέον τρούλο και όχι δυο που είχε παλιότερα, ένα στο μέσον του ναού και ένα στο νάρθηκα. Έξω από την κύρια είσοδο του ναού σε πέτρινη πλάκα γράφει : «Εκτίσθη έτει 1858 υπό Αθανασίου ιεροκήρυκος εκ Γραλίστης Αγράφων». Ο Ιεζεκιήλ αναφέρει την πιθανότητα να κτίστηκε σε ερείπια παλιότερου χριστιανικού ναού.

Στο μοναστήρι τούτο αναφέρεται σιγίλλιο αχρονολόγητο και άγνωστου αποστολέα, «επικυρωτικό ότι το πατριαρχικό σταυροπηγιακό μονύδριον της Αγίας Τριάδος κατά την τοποθεσία Βουνέσι της επαρχίας Φ. και Ν. είναι εφεξής σταυροπηγιακόν». Στην επετηρίδα του Υπουργείου Εκκλησιαστικών του 1907-1908 αναφέρεται ως προσαρτημένο μοναστήρι. (Β. Δ. 27 Ιουνίου 1892).

Επίσης στον κατάλογο των σταυροπηγιακών μοναστηριών, καθώς και παραπάνω αναφέραμε, ο μητροπολίτης Σάρδεων Γερμανός συμπεριλαμβάνει και το μοναστήρι τούτο με το ετήσιο χρέος 90 άσπρα για τα χρόνια 1800, 1801, 1802.

Το μοναστήρι το 1938 χρησιμοποιήθηκε ως σανατόριο, για την περίθαλψη και ίαση πολλών αρρώστων από φυματίωση τα χρόνια εκείνα. Το 1943 το μοναστήρι κάηκε από τους Ιταλούς.

Ἀπολυτίκιον Πεντηκοστῆς. Ἦχος πλ. δ΄.

Εὐλογητὸς εἶ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, καὶ δι’ αὐτῶν τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

 

Πηγή: imthf.gr

ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Chat